Dividing patients with brain metastases into classes derived from the RTOG recursive partitioning analysis (RPA) with emphasis on prognostic poorer patient groups - Willfurth, Peter (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. Namen naše raziskave je bilo ugotoviti, ali je razvrščanje bolnikovv skupine, ki jih priporoča RTOG analiza (RPA) koristno za nadaljnjo odločanje, kako zdraviti bolnnike z možganskimi metastazami. Bolniki in metode. Retrospektivno smo analizirali 57 bolnikov in 48 bolnic, ki smo jim predhodno obsevali možgane s skupno tumorsko dozo 30 Gy / 3 Gy dnevno / 5 kratna teden. Bolnike, pri katerih smo možganske metastaze zdravili tudi kirurško ali z radiokirurgijo, smo izključili iz študije. Obravnavane bolnike smo razvrstili v skupine glede na stanje splošne zmogljivosti po Karnofskem (KPS) in glede na starost (skupina I: KPS=70, starost <65, nadzorovan primarnitumor, brez drugih oddaljenih metastaz; skupina II: bolniki, ki niso razvrščeni v skupino I ali III; skupina III: KPS<70). Rezultati. Verjetnost šest in dvanajstmesečnega preživetja za skupine I, II in III je bila 80 %/44 %, 43 %/17 % in 6 %/0 %. Z multivariantno analizo smo ugotovili, da sta na preživetje vplivala predvsem KPS in rast primarnega tumorja, ne pa starost bolnikov. Zaključki. Menimo, da je razvrščanje bolnikov v skupine, kot ga priporoča RTOG analiza (RPA), koristno. Bolnike, ki smo jih razvrstili v skupino III, lahko zaradi kratkega preživetja časa zdravimo s krajšim načinom obsevanja.
Keywords: Brain neoplasms; diagnostika; Karnofsky performance status; metastaze; možgani; Neoplasm metastasis; Prognosis; Radiotherapy; rak (medicina); razvrščanje; Secondary; Survival analysis