A Brief review of Taoist blessings and rituals drawing from the example of the Spring Festival - Song, Chongdao (Edinost in dialog, 2024)
Daoizem je prvobitna kitajska religija, ki je vsrkana v vse pore kitajske družbe že več kot 4700 let. Izhaja iz raznolikih oblik ljudskega verovanja, ki je vključevalo šamanske in zdravilne prakse ter uporabo talismanov in poudarjalo pomembnost odnosa med človekom in naravo. Zaradi raznovrstnih religioznih praks, iz katerih se je razvil, so mnenja o tem, kdaj in kako je nastal, še vedno deljena. Njegovo obredje bi lahko razvrstili v tri kategorije: vsakodnevna religiozna praksa, praznični rituali in obredje za posebne priložnosti. Posebej pomembna sta rituala odmika (Zhai) in darovanja (Jiao), ki sta temeljna za krepitev vere in tudi za oblikovanje krepostne osebnosti, ki se zaveda pomena usklajenosti s potjo Neba, hvaležnosti do prednikov in okolja, v katerem biva, ter dobrobiti, ki jo s svojim ravnanjem prikliče v življenje. V prispevku je predstavljeno predvsem obredje daoizma Quanzhen.
Keywords: blessings; daoistična daritev (Jiao); daoistični blagoslov; daoistični odmik (Zhai); daoistični oltar; daoizem; kitajsko novo leto; pomladni praznik; Quanzhen; Quanzhen Taoism; Taoism; Taoist retreat and offering; the Spring Festival; Zhengyi