Insularisation and lifestyle migration on the island of Hvar - Perinić Lewis, Ana (Svetovi (Ljubljana), 2025)
Prispevek na podlagi etnografskega pristopa analizira migracije zaradi spremembe življenjskega sloga na otoku Hvaru. Avtorja raznolikost migracijskih izkušenj med intervjuvanci, ki so sodelovali v raziskavi, preučujeta skozi koncept otočenja, globoko ambivalenten pojav, ki zajema tako oddaljevanje in izolacijo kot tudi potrebo po povezovanju in vključevanju v ritem otoških skupnosti. Na podlagi koncepta otočenja raziskujeta neskladje med predstavami o otokih in njihovi sredozemski identiteti ter dejanskimi izkušnjami migrantov, ki se v realnosti srečujejo tudi z različnimi ovirami in izzivi. Ta pristop omogoča bolj niansirano razumevanje koncepta preseljevanja zaradi življenjskega sloga in povezav, ki se oblikujejo na podlagi pojma otočnost.
Keywords: Croatia; ethnographic approach; ethnology; etnografski pristop; etnologija; Hrvaška; Hvar; insularisation; island of Hvar; lifestyle migration; Mediterranean; migracije zaradi spremembe življenjskega sloga; otočenje; Sredozemlje