Difficolta di pronuncia dei parlanti sloveni nell'apprendimento della lingua italiana - Brecelj, Kaja K. (Vestnik za tuje jezike, 2013)
Fonetika igra na področju glotodidaktike pomembno vlogo, saj omogoča razvoj natančne in zavestne izgovarjave, učitelju pa pomaga preprečevati nekatere nepravilnosti študentove izgovarjave. V prispevku poskušam ugotoviti, katere fonetične in fonološke težave, ki se pojavljajo pri izgovarjavi slovenskih govorcev med učenjem italijanskega jezika, so najbolj pogoste in katere od njih predvidljive. V teoretičnem delu je opisano italijansko in slovensko pravorečje, kratka fonetična in fonološka analiza obeh jezikov z opisom fonetičnih zvokov in njihovega proizvajanja, položaj in funkcije naglasa ter nekateri fonetični in fonološki pojavi, značilni za italijanski in slovenski jezik. Empirični del je sestavljen iz analize zvočnega zapisa treh slovenskih govorcev s ciljem ugotavljanja morebitnih težav.
Keywords: Italian; italijanščina; Slovene; slovenščina; phonetics; fonetika; fonologija; izgovorjava