Quality of the living environment in the neighborhood of Murgle - Rebernik, Dejan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2016)
Osnovna značilnost, po kateri se soseska Murgle razlikuje od preostalih stanovanjskih območij v Ljubljani, je njena edinstvena urbanistična zasnova, ki izhaja iz tradicije skandinavskega urbanizma. Glavni namen prispevka je ocena zadovoljstva stanovalcev s kakovostjo bivalnega okolja 50 let po nastanku soseske. Poleg tega smo preučili postopno prostorsko, urbanistično in socialno preobrazbo soseske skozi čas. Na osnovi anketiranja prebivalstva smo ugotovili, da je soseska kljub številnim nedovoljenim posegom, ki niso skladni z osnovnim urbanističnim konceptom, zadržala visoko kakovost bivalnega okolja.
Keywords: bivalno okolje; kvaliteta; Ljubljana; mesta; urbana geografija; urbanism; urbanizem