Sodobne metode rehabilitacije govora po laringektomiji - Obolnar, Nika (Rehabilitacija (Ljubljana), 2018)
Glavni cilj rehabilitacije po laringektomiji, s katero kirurško zdravimo raka grla in spodnjega dela žrela, je ponovna sposobnost tvorbe glasu in posledično govorne produkcije. V članku se osredinjamo na različne možnosti rehabilitacije, katerih bistvo je doseči kontroliran tok zraka skozi zgornja prebavila oziroma vibriranje struktur v njih. Poznamo tri glavne sodobne metode rehabilitacije: ezofagealni govor, govor z elektrolarinksom in vstavitev govorne proteze ter traheoezofagelani govor z njo. V Sloveniji se bolniki po laringektomiji najpogosteje poslužujejo ezofagealnega govora, medtem ko je v zahodnih državah najpogostejša uporaba govornih protez.
Keywords: electrolarynx; elektrolarinks; esophageal speech; ezofagealni govor; govorne proteze; laringektomija; laryngectomy; rehabilitacija govora; rehabilitation of speech; Rehabilitation of Speech and Language Disorders; voice prostheses