Exclusions of the public sphere conception - Dahlberg, Lincoln (Javnost (Ljubljana), 2013)
Posvetovalno pojmovanje javne sfere je postalo popularno v kritičnem vrednotenju demokratične vloge medijev in komuniciranja. Vendar je bilo to pojmovanje izpostavljeno kritiki s strani poststrukturalistično usmerjenih teoretikov, med drugim zato, ker ni upoštevalo izključevanj, ki izhajajo iz njegove definicije kot univerzalne norme posvetovanja v javni sferi. Članek proučuje možne odgovore na to kritiko. Najprej raziskuje, kako lahko (sofi sticirana) posvetovalna teorija odgovori na to kritiko, nato pa se usmeri na poststrukturalistično usmerjene kritike - posebej postmarksistične diskurzivneteoretike - in na vprašanje, kako bi lahko utrli pot naprej. Kar zadeva prvo, članek ugotavlja, da posvetovalna teorija lahko in tudi pogosto dejansko upošteva izključevanja, in to veliko bolj, kot zatrjujejo kritiki, vendar pa ostaja pomislek glede radikalno demokratičnega značaja pojmovanja glede na to, da (vsaj tako se dozdeva) ga njegovi razlagalci izpeljujejo zunaj-politično. Kar zadeva drugo, pa članek ugotavlja, da post-marksistično diskurzivno-teoretsko branje - ki vključuje radikalne možnosti - pojmovanja posvetovalne javne sfere ponuja čisto politični okvir za teoretizacijo posvetovalnega izključevanja (in sorodnih politik), in tako ponuja ontološko in demokratično radikalizacijo pojmovanja javne sfere. Kljub temu pa članek opozarja, da ta radikalizacija lahko zaradi vključevanja radikalne možnosti ins tem pristajanja na neizločljivo moč vzbuja dvom o njenem radikalno demokratičnem značaju.
Keywords: javnost; javna sfera; komuniciranje; communication; communication medium; mediji; democracy; demokracija