Chemical interpretation of octane number - Perdih, Anton (Acta chimica slovenica, 2006)
Izboljšana so empirična pravila o odvisnosti oktanskega števila alkanov od njihove strukture. Le-to pada s številom CH2 skupin in narašča s številom CH3 skupin; najbolj vplivajo sosednje CH2 skupine. Pada z razdaljo med vejami, narasča pa z bolj sredinsko lego vej in njihovo razvejanostjo. Etilne skupine dajo navidezno nasprotujoče učinke; če povečajo stevilo CH2 skupin, oktansko število pade, če ne, pa naraste. Uporaba strukturnih značilnosti alkanov, to so velikost molekule, število vej, njihova lega, razdalja med njimi, njihova vrsta in vrsta razvejanosti, omogoča temeljitejše razumevanje odnosov med njihovo strukturo in lastnostmi. Primerjava kinetičnih in strukturnih podatkovza n-alkane in razvejane alkane kaže, da pri alkanih, ki imajo dovolj (3 do 7) sosednjih CH2 skupin, obstoja možnost tvorbe omejenega števila gem-diperoksidiolnih skupin, ki bi lahko bile vzrok klenkanja v motorju.
Keywords: alkani; fizikalna kemija; oktansko število; struktura