Pogodba o tujih investicijah z zasebnopravnega vidika - Grilc, Peter (Podjetje in delo, 2015)
Obravnavani so nekateri vidiki problematike tujih investicij z vidika zasebnega, posebej pogodbenega gospodarskega prava. Avtor obravnava vrste in tipe tujih investicij, tako posredne kot neposredne investicije, in jih med seboj razmejuje, posebej pa opozarja na nekatere vidike konkurenčnopravne problematike, zlasti presojo koncentracij z vidika skupnega podjema. Predstavljen je temeljni okvir s področja mednarodnega javnega prava. Obravnava pogodbo in pogodbene varovalke, tako v predpogodbeni fazi kot tudi v fazi že sklenjenega posla, in opozarja na temeljne funkcije pogodbe pri določanju pravic in obveznosti pogodbenih strank, saj kompleksnost investicijskega posla in njegov dolgoročni značaj zahtevata posebej široko vnaprejšnje predvidevanje vseh poslovnih situacij, s ciljem zavarovati investicijo tudi pogodbeno. Pogodba praviloma izhaja iz obligacijskopravnih kavtel o dispozitivni naravi zakonskih določb in prostega urejanja obligacijskih razmerij, pogodbene stranke praviloma izhajajo iz čim ožjih omejitev, ki jih postavljajo koneksni predpisi, pogodba pa je praviloma zapisana na tak način, da gre za pogodbo kot zakon med strankama.
Keywords: gospodarske pogodbe; gospodarsko pravo; pogodbeno pravo; tuje investicije