Krvavitev iz prebavne cevi pri bolnikih z aortno stenozo - Heydejev sindrom - Gavrić, Aleksandar (Medicinski razgledi, 2015)
Heydejev sindrom sestavlja triada - aortna stenoza, pridobljena koagulopatija in anemija zaradi krvavitev iz gastrointestinalnih angiodisplazij. Sindrom je značilen za starejše bolnike, ki so zaradi pridobljene sekundarne koagulopatije bolj nagnjeni h krvavitvi iz angiodispla- zij kot bolniki brez aortne stenoze. Je redek vzrok pomembne krvavitve iz prebavne cevi in moramo nanj pomisliti, kadar z običajnimi diagnostičnimi postopki ne ugotovimo pogostejših vzrokov za krvavitev. Najučinkovitejše zdravljenje je zamenjava aortne zaklopke. Opisujemo zgodovino, patofiziološko ozadje, diagnostiko in zdravljenje Heydejevega sindroma.
Keywords: aortna stenoza; diagnostika; Heydejev sindrom; Heyde's syndrome; angiodysplasia; gastrointestinalna krvavitev; angiodisplazije; von Willebrand syndrome; von Willebrandov sindrom; aortic stenosis; gastrointestinal bleeding