Diagnostika kožnega raka - Rus, Žana (Placebo, 2023)
Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh. Zanj je značilna nekontrolirana rast tumorsko spremenjenih kožnih celic. Glavni vzrok za nastanek kožnega raka je škodljiva ultravijolična svetloba, zato se najpogosteje pojavi na področjih, izpostavljenih sončni svetlobi. Pri diagnostiki je ključno zgodnje odkrivanje, ki pripomore k boljšim izidom zdravljenja. Za zgodnejše odkrivanje melanoma se za ocenjevanje pigmentnih znamenj uporablja sistem ABCDE. Pri postavljanju diagnoze se upošteva družinska anamneza, anamneza o spreminjanju pigmentnih znamenj, novo nastalih znamenjih, izpostavljenosti soncu in opeklinah. Zlati standard za diagnozo kožnega raka predstavlja dermatoskopija, za dokončno diagnozo pa se načeloma izvede še kirurško ekscizijo in histopatološki pregled tkiva. Zaradi hitrega porasta kožnega raka je v zadnjih desetletjih prišlo do razvoja velikega števila neinvazivnih slikovnih tehnik za odkrivanje kožnega raka in uporabe algoritmov strojnega učenja.
Keywords: Diagnostika; kožni rak; Melanom; nemelanomske oblike kožnega raka; Rak (medicina)