Ljubljanska urbana regija - problemska regija? - Kušar, Simon (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2004)
Zgostitvene regije so poseben tip problemskih regij s specifičnim spletom razvojnih problemov. S pomočjo analize procesov in stanja na gospodarskem, demografskem, socialnem, prostorskem in okoljskem področju v Ljubljanski urbani regiji so izpostavljeni poglavitni problemi v regiji in temeljni vzroki zanje. Izsledki v celoti potrjujejo začetno domnevo, da ima obravnavana regija vse značilnosti zgostitvenega tipa problemskih regij.
Keywords: Ljubljana; urbana geografija; mesta; regionalni razvoj; urbani razvoj; demografska struktura; razvojna strategija