Prešernov posebni verzifikacijski hommage Matiji Čopu? - Koren, Evald (Primerjalna književnost, 2001)
Spis se ukvarja s kvantitativno varianto Prešernove elegije V spomin Ma tija Čopa, ki prav v svojem središčnem distihu edinkrat odstopa od pes nikovega verzifikacijskega vodila, delno oprtega na splošno prozodično pravilo antične metrike, ki ne ustreza naravi slovenskega jezika. Ker je v verzu govor o velikanu učenosti, ki je imel polno znadnost o vsem, torej tudi o metričnih vprašanjih, je "napaka" interpretirana kot poseben, estetsko senzibilen verzifikacijski hommage Matiju Čopu, čigar pogledom na značaj in prihodnost slovenskega verza se je pridružil tudi pesnik.
Keywords: Prešeren, France, 1800-1849; Čop, Matija, 1797-1835; slovenska poezija; elegije; verzologija; literarne študije