Potenčni zakon kot model zmesi elektrofilterskega pepela in vode - Ternik, Primož (Strojniški vestnik, 2001)
Prispevek obravnava tok zmesi elektrofiltrskega pepela in vode. Eksperimentalni podatki, pridobljeni v cevnem viskozimetru Premogovnika Velenje d.d., so bili uporabljeni kot osnova za določitev modela potenčnega zakona po metodi najmanjših kvadratov. S tako dobljenim modelom je bila izvedena numerična analiza toka z metodo končnih prostornin, rezultati pa primerjani z eksperimentalnimi. Kljub povprečno 90-odstotnemu ujemanju numeričnih in eksperimentalnih rezultatov bo v prihodnje treba namesto potenčnega zakona uporabiti kak drug, npr. Siskov model, katerega teoretične osnove so prav tako del prispevka.
Keywords: tekočine nenewtronske; modeli reološki; modeliranje; zakoni potenčni; reologija; nenewtonske tekočine; modeli; elektrofiltrski pepel