Vegetacija gozdnih posek na dinarskem visokem krasu - Čarni, Andraž (Hladnikia (Ljubljana), 2001)
Obdelana je vegetacija gozdnih posek v dinarskem fitogeografskem območju na rastišču združbe Omphalodo-Fagetum Marinček et al. 1993. V delu sta izločeni tudi geografski varianti obdelovanih združb, in sicer Eupatorietum cannabini R. Tx. 1937 var. geogr. Geranium nodosum Čarni et Hrovat var. geogr. nova iz zveze Atropion Br.-Bl. ex Aichinger 1933 in Rubetum idaei Gams 1927 geogr. var. Geranium nodosum Čarni et Hrovat var. geogr. nova iz zveze Sambuso-Salicion capreae R. Tx. et Neumann in R. Tx. 1950. Slednjo smo na podlagi florističnih in ekoloških razlik razdelili na dve subasociaciji: typicum in cirsietosum Oberdorfer 1957. Obe asocoaciji uvrščamo v red Atropetalia Vlieger 1937 in razred Epilobietea augustifolii R. Tx. et Preising in R. Tx. et Preising in R. Tx. ex von Rochow 1951.
Keywords: botanika; dinarski kras; forestry; gozdarstvo; gozdne poseke; Rhododendron-Park Bremen