Bolnik z vročino, izpuščajem, bolečinami za očmi in razjedami v ustih po vrnitvi iz Kenije - Trampuž, Andrej (Medicinski razgledi, 2000)
Opisan je 52-letni bolnik, pri katerem so se štiri dni po vrnitvi iz Kenije pojavili visoka vročina, utrujenost, bolečine v mišicah, retrobulbarni glavobol, zlivajoč makulopapulozen izpuščaj, vnetje veznic in razjede v ustih.V krvni sliki smo zaznali blago levkopenijo s pomikom v levo in nakazanotrombopenijo ter približno 2-krat povišane vrednosti jetrnih transaminaz. Pregled goste kaplje krvi na povzročitelje malarije je bil trikrat zaporedno negativen. Iz blata smo osamili bakterijo Salmonella heidelberg. Bolnika smo nemudoma sprejeli v bolnišnico s sumom na dengo.
Keywords: Hiv infections; Diagnosis; Hiv seropositivity; Travel; Middle age; Kenya; Diagnosis, differential; diagnostika; HIV