Projekt modernizacije zakonske ureditve zavarovalne pogodbe - Damjan, Matija (Podjetje in delo, 2022)
Ureditev zavarovalne pogodbe v Obligacijskem zakoniku je pomanjkljiva in ne sledi več potrebam sodobnega zavarovalnega trga. Določbe evropskih direktiv, ki zadevajo zavarovalno pogodbo, so prenesene v več različnih zakonih, kar ustvarja pravno negotovost pri sklepanju in izvrševanju zavarovalnih pogodb. Na pobudo Slovenskega zavarovalnega združenja je projektna skupina pri Inštitutu za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani pripravila izhodišča za reformo slovenske zakonske ureditve zavarovalne pogodbe. Osnutek novih določb je zasnovan po zgledu Načel evropskega zavarovalnega pogodbenega prava in ob upoštevanju rešitev modernih regulacij zavarovalne pogodbe v drugih evropskih državah. Obdržane so uveljavljene rešitve iz OZ, ki nekatera vprašanja urejajo podrobneje in glede katerih praksa ne zaznava vprašanj. Rezultat raziskovalnega projekta je izhodišče za razpravo o novi moderni ureditvi zavarovalne pogodbe.
Keywords: draft Insurance Contract Act; insurance contract; Načela evropskega pogodbenega zavarovalnega prava; Obligacijski zakonik; obligacijsko pravo; obligation law; Obligations Code; osnutek Zakona o zavarovalni pogodbi; Principles of European Insurance Contract Law; reform; reforme; zavarovalna pogodba