Analyses of shaft currents in low-voltage induction motor for forklift drive with electronic equipment - Štefanko, Stjepan (Informacije MIDEM, 2007)
Pri napajanju nizkonapetostnih asinhronskih motorjev (s homogenimi jarmi) iz omrežja lahko nastanejo tokovi v gredi, ki imajo za posledico okvaro ležajev. Glavni vzrok teh tokov je ekscentrični položaj rotorja in statorja (statična in dinamična ekscentričnost). Potrebni pogoj za nastanek teh tokov je nelinearnost magnetilne krivulje materiala - lamel paketa, tj. dinamo pločevine motorja. V članku so opisane izvedene meritve na štiripolnem motorju za pogon viličarja. Najprej je opisana merilna oprema: tuljava Rogowskega in njena vgradnja, AD kartica NI-DAOPad-6015 in digitalni analizator NORMA-D6000. Nato so pojasnjeni načini meritev in predvsem obdelavameritev. Za izvedene meritve so prikazani rezultati meritev v nazivnitočki, za vezavo zvezda in trikot statorskega navitja z AD kartico NI-DAOPad-6015 in inštrumen- tom NORMA-D6000. Pojasnjene so razlike merilnih rezultatov za vrednosti tokov gredi pri merjenju z AD kartico NI-DAOPad-6015 glede na meritve z analizatorjem moči NORMA-D6000.
Keywords: asinhronski motorji; Electronika; elektronika; viličarji