Analiza ukrepov za zmanjšanje flikerja v prenosnem omrežju Slovenije - Blažič, Boštjan (Elektrotehniški vestnik, 2008)
Visoke jakosti flikerja, ki nastopajo v večjem delu prenosnega omrežja Slovenije, onemogočajo zagotavljanje ustrezne kakovosti napetosti v distribucijskih omrežjih. Glavni vir flikerja so tri obločne peči, ki obratujejo v jeklarnah Jesenice, Ravne in Štore. V članku predstavljamo in analiziramo dve različni možnosti za zmanjšanje vrednosti flikerja v prenosnem omrežju Slovenije. Prva možnost so sistemski ukrepi, s katerimi spreminjamo topologijo ali elemente omrežja, druga pa dinamična kompenzacija, ki jo dosežemo s pomočjo statičnega kompenzatorja ali statičnega var kompenzatorja. Učinkovitost rešitev ocenjujemo z uporabo simulacijskega modela prenosnega omrežja, izdelanega v programskem paketu PSCAD. V sklepnem delu našega članka predlagamo celovito rešitev za znižanje flikerja v prenosnem omrežju na vrednost, ki omogoča zagotavljanje ustrezne kakovosti napetosti na nižjih napetostnih ravneh. Pri iskanju rešitve smo upoštevali veljavna tehnična in ekonomska merila ter možnost izvedljivosti konkretnih investicij.
Keywords: električna omrežja; nihanje napetosti; prenosno omrežje; statični kompenzatorji; serijska dušilka; fliker