European project BRAPHYQS - Burger, Janez (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Izhodišča. Zagotavljanje kvalitete v radioterapiji in brahiterapiji je pomembno, ker so napake v postopku zdravljenja lahko usodne za bolnika. Tako je Evropsko združenje za terapevtsko radiologijo in onkologijo (ESTRO) med drugim ustanovilo tudi bo BRAPHYQS skupino, ki bo opravila pregled postopkov zagotavljanja kvalitete po brahiterapevtskih centrih in predlagala skupna merila za dežele evropskega območja. Zaključki. S projektom BRAPHYQS želimo doseči naslednje cilje: (1) Objaviti evropska priporočila za izvajanje QA/QC po brahiteraapevtskih centrih; (2) Postaviti centralno dozimetrijsko preverjanje doz po brahiterapijskih centrih. To bo prevzel ESTRO-EQUAL laboratorij na inštitutu Gustave Roussy iz Pariza; (3) Postaviti preverjanje geometrijskih rekonstrukcij položajev izvirov s posebnim testnim fantomom, ki bo poslan v brahiterapijski center. V ta namen bo izdelana serija "Baltasovih fantomov", ki se bodo pošiljali po centrih po Evropi; (4) Sestaviti knjižico QA/QC priporočil za preverjanje brahiterapijske opreme in terapevtskih planirnih sistemov.
Keywords: Brachytherapy; Brahiterapija; Europe; Evropa; kvaliteta; projekti; Quality Assurance, Health Care; radiologija; Radioterapija; Radiotherapy; therapy; Zagotavljanje kakovosti v zdravstvenem varstvu; zdravljenje