Uporaba nevronskih mrež pri iskanju parov Higgsovih bozonov - Tomšič, Andraž (Matrika, 2023)
Eksperimentalna potrditev načina nastanka parov Higgsovih bozonov je ključnega pomena pri potrditvi teorije Standardnega modela oziroma preverjanju hipotez izven te teorije. Ta članek predstavi fizikalne osnove nastanka, razpada in detekcije takšnih parov. Prikazana je tudi uporaba nevronskih mrež pri ločevanju detektiranih delcev, ki so nastali iz para Higgsovih bozonov in detektiranih delcev, nastalih iz drugih procesov.
Keywords: fizika osnovnih delcev; Higgs bosons; Higgsovi bozoni; machine learning; neural networks; nevronske mreže; physics of elementary particles; strojno učenje