Hudič in vampir v kulturnem spominu - Gordić, Vladislava (Slavistična revija, 2013)
Sodobna srbska proza je ustvarila junake v okvirih strašljivega in nadnaravnega: predvsem hudiče in vampirje, kot je razvidno iz romanov Mirjane Novaković (Strah i njegov sluga, 2000) in Dejana Stojiljkovića (Konstantinovo raskršće, 2009). V prvem delu je glavni junak gospodar Pekla, medtem ko Stojiljković prikazuje dogodke ob poskusu nacistov, da si prisvojijo kulturno dediščino mesta Niš. Romana združujeta elemente realističnega in fantastičnega ter antično in sodobno zgodovino, odlikujeta pa ju bogat nabor aluzij na politične dogodke in dovršeno parodiranje raznovrstnih literarnih slogov.
Keywords: "Konstantinovo raskršće"; "Strah i njegov sluga"; 21.st.; 21st century; contemporay Serbian novel; cultural memory; devil; hudič; identiteta; identity; kulturni spomin; Novaković, Mirjana, 1966-; novel; Serbian literature; sodobni roman; srbska književnost; Stojiljković, Dejan, 1976-; vampir; vampire