Biomasa kot element razvoja energetike - kje smo danes? - Krč, Janez (Gozdarski vestnik, 2016)
Košir (1996: 153) je pred dvajsetimi leti v zaključku prispevka o biomasi kot elementu razvoja energetike o Sloveniji zapisal: "Njeni veliki naravni viri predstavljajo skupaj z modernimi načini gospodarjenja njeno največjo strateško prednost. Dežela, ki nima pomembnih ležišč fosilnih goriv, bo vsekakor morala najti načine, kako povečati delež obnovljivih virov energije v svoji energetski bilanci." Povedi odpirata tri pomembna vprašanja, ki so predmet pričujočega prispevka: prvič, podporno okolje za razvoj gozdnih lesnih obnovljivih virov za proizvodnjo energije; drugič, potencial gozdne lesne biomase za povečanje deleža obnovljivih virov v energetski bilanci Slovenije; ter tretjič, vloga načinov gospodarjenja z gozdovi pri povečanju deleža lesne biomase iz gozdov. S pomočjo primerjalne analize smo v članku primerjali poglede na prej nanizana vprašanja v dveh časovno odmaknjenih obdobjih.
Keywords: forestry; gozdarstvo; obnovljivi viri energije; gozdna lesna biomasa; primerjalna analiza; SWOT; Slovenia; Slovenija