Zgodovina delovanja Društva za vakuumsko tehniko Slovenije - DVTS - Gasperič, Jože (Vakuumist, 1999)
V prispevku je opisana 40-letna zgodovina delovanja Društva za vakuumsko tehniko Slovenije - DVTS in njegove predhodnice, Sekcije za vakuumsko tehniko pri Elektrotehniškem društvu Slovenije. Posamezna poglavja so posvečena glavnim aktivnostim društva, kot so: vzgoja in izobraževanje, izdajanje učbenikov in društvenega glasila, organizacija in izvedba strokovnih srečanj, ekskurzij in obiskov pri znanih vakuumskih podjetjih ter organizacija udeležbe na mednarodnih vakuumskih kongresih, sodelovanje s sorodnimi društvi in mednarosno organizacijo International Union for Vacuum Science, Technique and Applications - IUVSTA ter druge pomembnejše aktivnosti.
Keywords: vakuumska tehnika; association; društva; zgodovinski pregledi