Izražanje prostora v slovenski frazeologiji - Kržišnik, Erika (Slavistična revija, 2014)
Frazeološke besedne zveze, ki poimenujejo prostor in izražajo prostorske razsežnosti, so rezultat pomenskih premikov in obenem tudi njihov vir, zato je raziskovanje nujno obrnjeno v obe smeri. V prvem delu so analizirani frazemi, ki predstavljajo jedro frazeološko izraženega prostora kot prostora - prostorski pomen kot rezultat frazeologizacije. V drugem je prikazan del frazeologije, pri kateri so prostor in prostorske dimenzije vir, torej neprostorski prostor kot rezultat sekundarne metaforizacije ali (primarne) frazeologizacije.
Keywords: conceptual metaphor; frazeologija; konceptualna metafora; phraseology; prostor in čas; Slovene; Slovenian langauge; slovenščina; somatic phraseology; space-time; strukturno-semantični model