Preventivni pregledi pilotov: pomen poznavanja dejavnikov, ki so povezani z varnostjo pri letenju - Milavec, Dragica (Obzornik zdravstvene nege, 2001)
Preventivna medicina je veda o preprečevanju bolezni. Njena osnovna dejavnost so preventivni zdravstveni pregledi. Za osebje v letalskem prometu veljajo štiri kategorije za preverjanje zdravstvenih sposobnosti. V članku so podrobneje opisani dejavniki, ki vplivajo na varnost pri letenju. Bistveni element varnosti pri letenju je človek. Pri preventivnem pregledu delavcev, kiopravljajo dela v zračnem prometu, ni potrebno le upoštevanje individualnih sposobnosti, ampak tudi posebnosti in razmere v okolju, v katerem delajo. Za učinkovito opravljanje svojih dolžnosti je pomembno poznati telesne in umske zahteve, ki jih nalaga letenje. Medicinski sestri je poznavanje dejavnikov, povezanih z varnostjo pri letenju, v pomoč v vseh fazah procesa zdravstvene nege. Pomembni so za sodelovanje tako v diagnostično-terapevtskem kot v negovalnem programu.
Keywords: Aerospace medicine; Anoxia; Barotrauma; Decompression sickness; fiziologija; Health surveys; Hyperventilation; medicina dela; Occupational exposure; piloti; preventivna medicina; zdravstveni pregledi