The role of nanosized aerosols of radon decay products in radon dosimetry - Vaupotič, Janja (Zdravstveno varstvo, 2007)
Cilj: Meritve deleža prostih radonovih kratkoživih razpadnih produktov (fun) velikosti nanometrov z namenom, da bi prispevali k razlagi razlike med doznimipretvorbenimi faktorji (DCF), ki jih dobimo na podlagi epidemioloških izsledkov (DCFE) oziroma izračunamo po dozimetričnem modelu za dihanje skozi usta (DCFDm) in skozi nos (DCFDn). Metode: Za meritve smo uporabljali prenosna merilnika SARAD EQF3020 in EQF3020-2, s katerima smo kontinuirno merili koncentracije radona (Rn) in radonovih kratkoživih razpadnih produktov (RnDP), faktor radioaktivnega ravnotežja med Rn in RnDP (F) ter delež prostih RnDP (fun). Meritve smo izvedli v otroških vrtcih, kraških jamah in vinskih kleteh. Zaključki: V otroških vrtcih so bile vrednosti fun med 0,03 in 0,24 z geometrično srednjo vrednostjo 0,14. DCFDm in DCFDn sta bila za faktor 4,0 oziroma 1,7 večja od DCFE = 5 mSv WLM-1. V Postojnski jami je bil fun v območju 0,54-0,68 poleti in v območju 0,12-0,14 pozimi na najnižji točki v jami. DCFDm je za faktor 11,5-14,2 poleti in faktor 3,6-4,0 pozimi večji od DCFE, medtem ko sta ta faktorja 3,1-3,5 oziroma 1,6-1,7 za DCFDn. V vinskih kleteh so bile vrednosti fun v območju 0,08-0,20; DCFDm je bil za faktor 2,8-5,1, DCFDn pa za faktor 1,5-1,9 večji od DCFE.
Keywords: aerosoli; kraške jame; List of caves in Slovenia; otroški vrtci; radon; razpadni produkti; vdihavanje; vinske kleti; zrak