Fizična delitev stavbnih zemljišč, stavb in gozdnih zemljišč v sodnem postopku - pravne ovire - Vuga, Tanja (Podjetje in delo, 2025)
Članek obravnava vpliv gradbene zakonodaje na postopek sodne delitve stavbnih zemljišč in stavb ter s tem vprašanje pravne dopustnosti njihove delitve v posameznih primerih. V praksi se je namreč izkazalo, da ima v primeru, če se tekom sodnega postopka delitve stavbe na nepremičnini upoštevajo samo materialnopravna določila Stvarnopravnega zakonika (SPZ) in procesnopravna določila Zakona o nepravdnem postopku (ZNP-1), to lahko za posledico nastanek neskladne uporabe objekta, ki je predmet delitve. Navedeno povzroča številne zaplete v nadaljnjih postopkih urejanja zadev v zvezi s stavbo pred upravnimi organi, ta stavba pa je lahko tudi predmet sankcij v okviru inšpekcijskega postopka. Delitev stavbe, ki ni skladna z gradbeno zakonodajo, vpliva na vrednost stavbe oziroma na vrednost njenih v sodnem postopku novonastalih delov in s tem na izračun višine dolgovanih izplačil med solastniki. Prinaša pa tudi tveganje uveljavljanja pravnih napak in znižanja kupnine v primeru nadaljnje prodaje stavbe oziroma njenih v sodnem postopku novonastalih delov. V članku je poleg navedene problematike obravnavana tudi delitev gozdnih zemljišč.