»Ona pa je pela, morala je peti, peti in nič drugega.« - Tucovič Sturman, Vladka (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2022)
V prispevku je s pomočjo literarnovedno-folkloristične analize predstavljeno, katere ljudske pesmi, ples in glasbila je v svoja predvojna in zgodnja povojna literarna besedila vnesel pisatelj Anton Ingolič, ki je ob Prežihovem Vorancu, Mišku Kranjcu, Ivanu Potrču in Cirilu Kosmaču najvidnejši predstavnik slovenskega predvojnega socialnega realizma, in to v delih, tematsko in prostorsko vezanih na Štajersko, še zlasti podeželje.
Keywords: Anton Ingolič; Slovenian folk songs; Slovenian folklore; Slovenian literature; slovenska folklora; slovenska književnost; slovenske ljudske pesmi; social realism; socialni realizem