The problem of the neolithisation process chronology in Povolzhye - Vybornov, Aleksandr A. (Documenta Praehistorica, 2013)
Področje spodnjega in srednjega dela reke Volge meji na jugu na Kavkaz in Centralno Azijo. To področje je pomemben deltudij neolitizacije v Evropi in kronologije neolitskih kultur. V zadnjih petih letih smo pridobili celo serijo novih radiokarbonskih datumov, pridobljenih iz razlinihorganskih snovi, za arheoloka najdišča v tej regiji. Glede na te najnovejše podatke lahko začetek neolitizacije na področju severnega Kaspijskega morja postavimo na zaetek 5. tisoletja BC; na območju ob Volgi pa se je začela vsaj tisočletje prej.
Keywords: arheološke najdbe; ceramic; datiranje; Kaspijsko morje; keramika; neolitik; Povolžje; Rusija