I-dan: krepitev podjetniških in digitalnih kompetenc skozi povezovanje srednjih šol - Benić Horvat, Ana (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Članek se osredotoča na krepitev podjetniških in digitalnih kompetenc in medsebojnega sodelovanja pri razvijanju podjetniških in digitalnih veščin v srednjih šolah, pri čemer izpostavi pomen inovativnih učnih pristopov. Osrednji namen članka je predstaviti in analizirati, kako se lahko digitalne kompetence in sodelovanje med dijaki vključijo v učni proces ter pripomorejo k razvoju podjetniških kompetenc. Metoda temelji na pregledu primerov dobrih praks, kjer so dijaki uporabljali digitalna orodja in Canvas model za reševanje konkretnih podjetniških izzivov. Učinkovitost pristopa je bila ocenjena s pomočjo opazovanja dijakov. Ključne ugotovitve kažejo, da uporaba teh metod izboljšuje sposobnost dijakov za timsko delo, povečuje kreativnost in jih spodbuja k samostojnemu razmišljanju. S pomočjo inovativnih pristopov dijaki ne le razvijajo podjetniške sposobnosti, ampak tudi pridobijo praktična znanja, ki jih lahko uporabijo v prihodnjem poklicnem življenju. Članek se zaključuje s priporočili za širšo implementacijo teh pristopov v srednje šole, saj bi lahko na tak način podprli razvoj podjetniškega duha pri mladih.
Keywords: Canvas business model; cooperation; digital skills; Digitalna pismenost; digitalne kompetence; entrepreneurship in secondary schools; innovative teaching approaches; inovativni učni pristopi; medsebojno sodelovanje; podjetništvo v srednjih šolah; poslovni model Canvas; Srednješolsko izobraževanje