Form and function of aerial courtship displays in black storkes Ciconia nigra - Sackl, Peter (Acrocephalus, 2000)
Avtor obravnava do danes neznano obliko dvorjenja črnih štorkelj Ciconia ciconia v zraku, večinoma zabeleženo med popisovanjem ptičjih populacij v severni in vzhodni Avstriji med letoma 1979 in 1991. Dvorjenja v zraku so bilaopazovana predvsem v zgodnjih fazah gnezditvenega obdobja, in sicer od aprila do sredine maja (sl. 1). Glavna značilnost dvorjenja črne štorklje je naglo in nadvse sinhrono dviganje para proti nebu tesno skupaj nad gnezdiščem ali drugod v njunem domačem okoliju (vzporedno dviganje). Oba partnerja hkratispuščata melodične glasove in razgaljata podrepne krovce. Tu in tam so proti nebu dvigajoči se pari sunkovito pihali ali pa so simultano pikirali proti tlom (sl. 3). Glede na (1) redno sodelovanje obeh gnezdečih partnerjev, (2) njihovo stalno nastopanje nad gnezdiščem in/ali domačim okolišem, (3) njihovo v veliki meri zmanjšano pojavljanje v zgodnjih fazah njihovega gnezditvenega obdobja in (4) tudi glede na značilni vzorec njihovih stereotipnih in dovršenih vedenjskih vzorcev (vzporedno dviganje, razkazovanjepodrepnih krovcev, oglašanje v zraku, sunkovito pihanje in pikiranje) se zdi, da so obredni poleti črnih štorkelj visoko ritualizirani snubitveni leti. Analogno z razkazovanjem drugih velikih gozdnih ptic v zraku - na primer mnogih plenilcev - morebiti pomagajo pri sporočanju morebitnim partnerjem, da je tu gnezdišče, stimulirajo oblikovanje parov in pomagajo pri razporejanju parov z odganjanjem tekmecev. Izredno dovršeni snubitveni leti črnih štorkelj se zdijo enkratni med "tipičnimi" štorkljami iz plemena Ciconiini in so povsem v skladu s solitarnimi gnezditvenimi navadami te ptičjevrste znotraj s krošnjami zaprtih in gostih gozdnatih območij.
Keywords: bird; Birds; ptice; ornitologija; Courtship; črna štorklja; Time factors; Behavior, animal; snubljenje; Ecosystem