The right to a fair trial under article 6 ECHR during the COVID-19 pandemic - Paduch, Andrzej (Central European Public Administration Review, 2021)
Namen: Namen članka je preučiti možnost sprememb procesnega prava v luči zakonodajnih ukrepov, sprejetih v zvezi s pandemijo covida-19, na primeru poljskega sistema upravnega sodstva. Zasnova/Metodologija/Pristop: Članek uporablja pravno dogmatično metodo, analizira določbe EKČP in primere ureditve upravnih sodnih postopkov na Poljskem. Določbe so razložene ob upoštevanju sodne prakse sodišč, zlasti ESČP. Ugotovitve: Študija kaže, da noben predpis, ki odvzema pravico do javne obravnave primera, ni v skladu z EKČP. Javna obravnava je pravzaprav ključni vidik pravice do poštenega sojenja. Za ublažitev posledic pandemije pa lahko države uvedejo tudi rešitve, s katerimi, v mejah prvega odstavka 6. člena EKČP, svoje zakone spremenijo. Akademski prispevek k znanstvenem področju: Študija ponuja teoretične in splošne rešitve vprašanja, ki se je pojavilo med pandemijo covida-19: ali in kako je mogoče določene vidike pravice do poštenega sojenja omejiti, ne da bi pri tem kršili njeno bistvo. Vprašanje je analizirano z vidika upravno-sodnih in zakonskih rešitev, sprejetih na Poljskem, vendar so ugotovitve lahko uporabne tudi za ureditve v drugih evropskih državah in celo za civilno ali kazensko sodstvo. Vpliv v praksi: V članku so predstavljene zahteve iz prvega odstavka 6. člena EKČP v kontekstu omejitev javne obravnave z namenom preprečevanja širjenja pandemije covida-19. Služi lahko tudi kot osnova za nadaljnje študije problema ali za presojo rešitev, sprejetih v državah članicah Sveta Evrope. Izvirnost/Vrednost: Publikacij o spremembah procesnega prava zaradi pandemije covida-19 v znanstveni literaturi ni veliko. Zaradi siceršnjega pomanjkanja analiz bo prispevek nedvomno prispeval k razvoju znanstvene literature.
Keywords: administration; administrative court proceedings; administrative courts; fair trial; pošteno sojenje; pravica do poštenega sojenja; right to a fair trial; uprava; upravna sodišča; upravni sodni postopki