Organic geochemical records of hydrothermal alteration at Idrija mercury deposit, Slovenia - Lavrič, Jošt Valentin (Geologija, 2003)
Kombinirana molekularna in stabilno izotopska (C, N) raziskava organske snovi Idrijskega živosrebrovega rudišča je bila uporabljena za sledenje poti hidrotermalnih raztopin in njihovega vpliva na organsko snov. Preiskani vzorcizajemajo regionalne kamnine ter prikamnino in rudo iz Idrijskega rudnika. Parametri Rock-Eval kažejo na zrelost do prezrelost organske snovi, ki je razpršena v idrijskih in okolnih kamninah. Bitumni iz mineraliziranih vzorcev nakazujejo zmanjšane vsebnosti nasičenih ogljikovodikov ter povečane koncentracije PAH, S-PAH in Hidrogeniranih PAH. Izotopske sestave kerogenov, bitumnov in posameznih ogljikovodikov pričajo o termični in oksidativni degradaciji prvotnih in migriranih bitumnov.
Keywords: Idrija; organske snovi; rudišča; sedimenti; živo srebro