Beljakovine, esencialno hranilo za človeka. Kdaj, kaj in koliko? - Podlogar, Tim (Šport (Ljubljana), 2017)
Beljakovine igrajo v človeškem telesu pomembno vlogo, še posebej pri športnikih, saj so mišice v večji meri sestavljene prav iz beljakovin. Gradniki beljakovin so aminokisline, od katerih jih 9 imenujemo tudi esencialne in jih moramo v telo vnesti s prehrano. Aminokislina levcin igra pri mišični sintezi najpomembnejšo vlogo, saj lahko, podobno kakor vadba, aktivira kompleks mTOR, ki sproži sintezo mišičnih beljakovin. V članku so predstavljeni izsledki raziskav o vplivu kvalitete, količine, časovnice vnosa beljakovin in zdravstvenem vidiku povečanega vnosa beljakovin. Na koncu so predstavljene smernice o vnosu beljakovin za splošno populacijo, športnike in starostnike.
Keywords: beljakovine; leucine; levcin; mišična masa; proteins; sport; sports nutrition; šport; športna prehrana