Starosti prijazna občina Komenda - Brezovar, Ženja (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2025)
Program Svetovna mreža starosti prijaznih mest in občin je mednarodni program Svetovne zdravstvene organizacije, ki ga je v slovensko okolje vpeljal Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. Njegovo poslanstvo je izboljšati kakovost bivanja starejših oseb na različnih področjih življenja. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, koliko je občina Komenda prilagojena potrebam starejših občanov. Pri tem smo uporabili metodologijo, ki smo jo oblikovali sami. Za merjenje starosti prijaznega grajenega in družbenega okolja smo uporabili 35 merljivih kazalnikov, razdeljenih na štiri področja: odprti prostor in stavbne površine, prevoz, bivališča in socialne mreže. Rezultati raziskave so pokazali, da je okolje v občini Komenda večinoma starostnikom prijazno, kar so potrdili tudi starejši občani Komende. Med posameznimi področji prihaja do odstopanj, prav tako med naselji znotraj občine. Za izboljšanje kakovosti bivanja starejših občanov smo na podlagi spoznanj oblikovali smernice in priporočila za prilagoditve okolja po meri starejših.
Keywords: bivalno okolje; dostopnost; občina Komenda; staranje prebivalstva; starosti prijazno