Quelle place pour la littérature mondiale dans l’enseignement secondaire français? - Lamy-Joswiak, Anne-Cécile (Ars et humanitas, 2024)
Globalizacija književnosti je od konca dvajsetega stoletja postavila pod vprašaj po-učevanje književnosti (Fraisse, 2012; Dufays, 2024) in tudi francosko srednješolsko izobraževanje se ni izognilo tej razpravi, kar dokazuje odpiranje nacionalnih učnih načrtov za tujo in frankofonsko književnost v zadnjih štirih desetletjih. Namen tega prispevka je pokazati, koliko tuje literature je vključene v pouk nacionalne literature v francoskih srednjih šolah. V ta namen smo preverili zastopanost svetovne književnosti v uradnih navodilih ter prisotnost tujih in frankofonskih del v zadnjih izdajah francoskih učbenikov. Analiza kaže jasno odprtost do svetovne literarne dediščine, hkrati pa odpira vprašanja o hierarhizaciji teh del in izobraževalnih praksah, ki se uporabljajo za učinkovitost tega pouka.
Keywords: education programmes; enseignement de la littérature; Francija; francoski učbeniki; French textbooks; literarna dela; literary works; literature education; littérature mondiale; manuels de français; ouvre littéraire; pouk književnosti; programme d’enseignement; svetovna književnost; učni načrt; world literature