Bionična protezna roka - Burger, Helena (Rehabilitacija (Ljubljana), 2010)
Izhodišča: Zaradi amputacije zgornjega uda se pri ljudeh zmanjša zmožnost gibanja in zaznavanja, spremeni pa se tudi njihov videz. Poglavitni cilj rehabilitacije ljudi po amputaciji zgornjega uda je, da jim povrnemo funkcioniranje, ki so ga imeli pred amputacijo, ter jih usposobimo, da se vrnejo v prejšnje življenjsko okolje in k običajnim življenjskim dejavnostim. Zato jim pogosto naredimo protezo. Idealna proteza naj bi osebi povrnila vse izgubljene funkcije roke. Leta 2007 je prišla na tržišče prva protezna roka z aktivno gibljivimi vsemi petimi prsti. Namen študije je bil ugotoviti prednosti in pomanjkljivosti te t. i. bionične roke ter njeno funkcijo primerjati s klasično roko. Metode: V študijo smo vključili vse osebe, ki smo jim predpisali novo protezno roko, in tiste, ki so jo 1 mesec preizkušali. Uporabili smo strukturirani intervju ter tri osebe testirali s testom UNB (University of New Brunswick) in s Southamptonskim testom za ocenjevanje roke (Southampton Hand Assessment Procedure - SHAP). Rezultati: Vključili smo tri mladostnike in eno dekle, stare od 16 do 27 let; tri s prirojeno transradialno amputacijo; četrti pa se je poškodoval in so mu naredili eksartikulacijo v desnem zapestju ter amputirali 2.-5. prst na levici. Trije so raje uporabljali roko z gibljivimi prsti, eden pa je menil, da je nova roka bistveno slabša. Pri testiranju s testom UNB so dosegli primerljive rezultate z obema proteznima rokama. Pri testiranju s testom SHAP je eden dosegel boljše rezultate, ko je uporabljal klasično električno protezno roko, drugi pa pri uporabi nove roke; pri dveh smo test lahko izvedli le z eno roko. Zaključki: Nova protezna roka je velik tehnološki napredek na področju ročne protetike, njen vpliv na človekovo funkcioniranje pa je potrebno še dokazati. Treba bo narediti dobre neodvisne študije v več rehabilitacijskih centrih po svetu, ki bodo objektivno pokazale prednosti in pomanjkljivosti nove roke. Izkušnje, ki smo jih s študijo dobili, nam bodo v korist pri nadaljnjem kliničnem delu z ljudmi po amputaciji zgornjega uda.
Keywords: amputacija; protetika; rehabilitacija; roka; vocational rehabilitation