Algorithm for percutaneous stenting in patients suffering from superior vena cava syndrome - Vodvářka, Pavel (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Sindrom zgornje vene cave je dolgo veljal za življensko nevaren bolezenski pojav. Od leta 1757, ko je W. Hunter prvič opisal ta pojav pri bolniku s sakularno anevrizmo sifilitične aorte, je bilo odkritih veliko zelo različnih vzrokov tega sindroma. Uporaba perkutanega stenta je z razvojem radioterapije postala osnovni in glavni način zdravljenja bolnikov s sindromom zgornje vene cave. Nenaden pojav tega sindroma je zahteval takojšnje zdravljenje z radioterapijo, četudi histopatološka preiskava še ni potrdila vzroka sindroma.Z razvojem radioterapije, kemoterapije in pomožnega zdravljenja raznih vrst raka ter hkrati s spoznanjem, da sindrom zgornje cave ni vedno življensko nevaren, je zaradi različnega načina zdravljenja bolnikov s sindromom zgornje vene cave postalo nujno ločevati bolnike med seboj. Zaključki. S perkutanim stentom že od leta 1986 učinkovito zdravimo bolnike s sindromom zgornje vene cave. Zdravljenje s perkutanim stentom uvajamo kot pomožno ali kot paliativno zdravljenje. Razvili smo tudi algoritem tega zdravljenja, ki temelji na štirih vprašanjih, osnovanih na kliničnih izkušnjah. Če hočemo, da bi bili odgovori veljavni, moramo uporabiti določene diagnostične postopke in orodja, ki ustrezajo priporočilom in zahtevam. 1. Alise je pri bolniku zares razvil sindrom zgornje vene cave? 2. Kakšno je splošno fizično stanje bolnika? 3. Ali so bile ugotovljene kontraindikcije, kipri zdravljenju sindroma zgornje vene cave ne dovoljujejo uporabe stenta? 4.Ali so znani rezultati histološke preiskave procesa, ki je povzročil sindrom? Kakšni so rezultati histološke preiskave procesa, ki je povzročil sindrom? Odgovori na zgornja vprašanja odločajo o izbiri načina zdravljenja. Tako dosežemo racionalno uporabo perkutanih vstavljivih stentov pri bolnikih ssindromom zgornje vene cave z maligno etiologijo, ki potrebujejo pomožno zdravljenje in/ali paliativno zdravljenje.
Keywords: ožilje; Practice guidelines; radioterapija; sindrom vene cave; Stents; Superior vena cava syndrome; Therapy; vene; zdravljenje