Lastninjenje nekdanjih dobrin v splošni rabi in varstvo javnega interesa - Damjan, Matija (Pravni letopis, 2009)
V procesu preoblikovanja nekdanje družbene lastnine v klasično lastnino po letu 1991 so se v številnih primerih kot novi lastniki objektov javne infrastrukture, zlasti cest in drugih javnih površin, v zemljiško knjigo vpisali zasebni subjekti, ki so s tem vsaj formalno pridobili pravico preprečiti javno rabo teh nepremičnin. Tovrstne zlorabe je omogočala zlasti razdrobljena zakonodaja, ki je urejala lastniški status javne infrastrukture, in neurejenost zemljiške knjige. Država in občine so predolgo odlašali z razglasitvijo statusa javnega dobra na javnih površinah, ažuriranjem vpisov v zemljiški knjigi in uporabo pravnih sredstev za zavarovanje javnega interesa. Vseeno je z upoštevanjem celotne relevantne zakonodaje ter pravilno uporabo instituta dobre vere objekte javne infrastrukture mogoče povrniti v javno last. V poštev pridejo tudi nekatera posebna pravila iz prehodnih določb ZGO-1 in ZVEtL.
Keywords: družbena lastnina; infrastructure; infrastruktura; javna raba; javni interes; lastninjenje; nepremičnine; privatizacija