Motnje senzorne integracije in možnosti terapevtske obravnave - Korelc, Simona (Rehabilitacija (Ljubljana), 2013)
V prispevku predstavljamo razvoj posameznih senzornih sistemov, procese zaznavanja, senzorne integracije in modulacije ter motnje v procesu senzorne integracije. Za ocenjevanje otrok z motnjami senzorne integracije se v svetu poleg formalnega in neformalnega kliničnega opazovanja uporabljajo različni testi. Nekaj jih natančno predstavljamo, nato pa podrobneje še terapevtski pristop senzomotorične integracije. Ta vključuje terapevtske aktivnosti, ki so za otroka pravi izziv, ob čemer se uči novih strategij vedenja in gibanja prek lastnega aktivnega sodelovanja. Terapevt mora opazovati otrokovo vedenje in prepoznati njegove predloge in pobude v procesu učenja.
Keywords: Child; impairments; okvare; otroci; sensory integration; senzorna integracija; terapija; therapy; zaznavanje