Regional identity of Rugova region in Kosovo - Ejupi, Arsim (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2024)
Članek obravnava kompleksnost regionalne identitete v kontekstu regije Rugova na Kosovu in proučuje, kako zgodovinski, kulturni, geografski in družbeni dejavniki oblikujejo občutja in povezave posameznikov z njihovim krajem izvora. S pristopom mešanih metod raziskava proučuje oblikovanje in razvoj regionalne identitete skozi čas. Ugotovitve razkrivajo močan občutek pripadnosti skupnosti Rugove, ki presega geografske meje in generacijske premike. Analiza opozarja tudi na pomen kulturne dediščine, tradicij in geografskih značilnosti pri spodbujanju regionalne identitete, hkrati pa izpostavlja pomisleke glede vpliva modernizacije in globalizacije na ohranjanje tradicij. Na koncu članek pojasnjuje kompleksno medsebojno delovanje med posameznikovimi izkušnjami, družbenimi spremembami in zunanjimi vplivi pri oblikovanju dinamike regionalne identitete ter ponuja vpogled v večplastno naravo konstrukcije in ohranjanja identitete v regiji Rugova.
Keywords: Kosovo; regional identity; regionalna identiteta; Rugova