The examination of factors relating to the leadership style of nursing leaders in hospitals - Lorber, Mateja (Naše gospodarstvo, 2016)
V literaturi je zaslediti različne teorije vodenja na osnovi značilnosti in vedenja vodij. Uporabljajo se za določitev značilnosti, ki pripomorejo k uporabi učinkovitega sloga vodenja. V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodologijo za proučitev dejavnikov sloga vodenja vodij zdravstvene nege v slovenskih bolnišnicah. Na podlagi rezultatov smo ugotovili, da demografske značilnosti, kot so spol, starost, leta zaposlitve in stopnja izobrazbe, ne vplivajo na izbiro sloga vodenja. S slogom vodenja se pozitivno povezujejo čustvena inteligenca, komunikacija, osebnostne značilnosti in proces odločanja. Za uporabo izbranega sloga vodenja so pomembne osebnostne značilnosti vodij, izbira sloga vodenja pa ja odvisna od situacije in zunanjih vplivov.
Keywords: bolnišnice; čustvena inteligentnost; psihologija osebnosti; vodenje; zdravstvena nega