Knjižnica Otona Župančiča in njeni uporabniki - Hainz, Damijana (Knjižnica, 1996)
Knjižnica mora poleg komunikacije poznati tudi komunikante. Empirično-sociološke raziskave so način, kako knjižnice ugotavljajo mnenje svojih uporabnikov. Raziskave odnosa med knjižnico in uporabniki so nepogrešljiv pokazatelj sodelovanja med tema dvema subjektoma ter pomemben segment za načrtovanje sodobnega poslovanja knjižnic. Strokovna vrednost prognoze temelji na analizi trenutnega stanja, ki določa usmeritve prihodnjega razvoja. V Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani smo leta 1990 izvedli raziskavo javnega mnenja bralcev ter nekatera vprašanja preverili s kratkimi anketami v čitalnicah knjižnice v letih 1994 in 1996. Raziskava iz leta 1990 bo v celoti ponovljena leta 2000. S ponovljeno anketo bo mogoče preveriti dosedanje rezultate in spoznanja ter ugotovitve smiselno uporabiti za nadaljnje definiranje nalog in dejavnosti Knjižnice Otona Župančiča. Prispevek obravnava nekatera vprašanja in odgovore nanje, ki so jih pokazale ankete iz omenjene raziskave. Na teh področjih smo začeli sistematično izboljševati odnos med knjižnico in njenimi uporabniki.
Keywords: Splošnoizobraževalne knjižnice; Ljubljana; Uporabniki; Raziskave