Pomen vzgoje in izobraževanja v medetničnih odnosih - Novak-Lukanovič, Sonja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 1996)
V članku avtorica interpretira nekatere spremenljivke, ki odražajo posameznikova stališča do organizacije vzgoje in izobraževanja na narodnostno mešanem območju Slovenske Istre, pomen znanja jezika večine in manjšine kot tudi vlogo in pomen jezika večine in manjšine v sedanjem modelu vzgoje in izobraževanja, ki se izvaja na narodnostno mešanem območju.
Keywords: izobraževanje; mednacionalni odnosi; narodnostno mešana območja; raba jezika; slovenska Istra; sociolingvistika; vzgoja