The model of organising an integrated public passenger transport operator - Korže, Branko (Podjetje in delo, 2020)
V članku avtor na podlagi rezultatov relevantnih študij o neučinkovitosti podjetij v javni lasti kot posledice vpliva politike na izvajanje nadzora preizkuša hipotezo, po kateri bo s podelitvijo koncesije za upravljanje integriranega javnega potniškega prometa ("taktični nivo") najugodnejšemu ponudniku v konkurenčnem postopku zagotovljen tržni preizkus objektivno potrebnih stroškov upravljanja, upravljanje pa bo učinkovitejše, kot če bi država v ta namen ustanovila podjetje, ki bi mu podelila brezpogojno koncesijo. Avtor je na podlagi argumentov, s katerimi potrjuje hipotezo, oblikoval kritiko predlagane zakonske ureditve upravljanja in predlog, kako naj zakonodajalec v Republiki Sloveniji uredi vprašanje upravljanja, da bo dosežen ratio legis Uredbe (ES) št. 1370/2007, Uredbe (EU) št. 2016/2338 in nacionalnih programskih aktov.
Keywords: competitive procedure; granting of a concession; impact of capital ownership on the efficiency of entrepreneurial action; integrated public passenger transport operator; izvajalec integriranega javnega potniškega prevoza; javni potniški prevoz; konkurenčni postopek; podelitev koncesije; public passenger transport; vpliv lastništva kapitala na učinkovitost podjetniške dejavnosti