Izvedba urbanih projektov po modelu javno-zasebnega partnerstva v Sloveniji - Mujkić, Sabina (Javna uprava, 2017)
Članek obravnava rezultate prve faze enoletnega raziskovalnega projekta Analiza možnosti za izvajanje urbanih projektov z uporabo javno zasebnega partnerstva. Predstavi ključne rezultate intervjujev z lokalnimi oblastmi na eni in investitorji na drugi strani, katerih namen je bil preveriti obstoječo prakso na področju javno-zasebnega partnerstva (JZP) v Sloveniji. Avtorja identificirata motivacije in prednosti pri uporabi mehanizma JZP v mestnih občinah ter tveganja in splošne ovire pri izvajanju urbanih projektov po modelu JZP v Sloveniji. Hkrati predstavita poglede javnega in zasebnega partnerja na projekte JZP in načine za premagovanja ovir. Na osnovi pregleda primerov prakse in opravljenih intervjujev s predstavniki mestnih občin ter investitorjev se kaže, da načelni interes za izvajanje urbanih projektov po mehanizmu JZP v Sloveniji obstaja, hkrati pa uporaba tega mehanizma ni splošno razširjena oziroma se uporablja le za izvajanje manjših urbanih projektov. Kot najpogostejši tipi izvedenih urbanih projektov ali projektov v izvajanju z JZP v Sloveniji se pojavljajo naslednje vrste projektov: energetska prenova objektov v javni lasti, izvajanje mestnih infrastrukturnih projektov, gradnja oskrbovanih stanovanj ter gradnja objektov za vzgojo in izobraževanje. Ob pregledu razmer na tem področju avtorja opozarjata tudi na nekaj odprtih vprašanj in dilem, ki se pojavljajo pri finančnem izvajanju projektov JZP na občinski ravni.
Keywords: investicije; investitorji; investment; investors; javna korist; javno-zasebno partnerstvo; local authorities; lokalne oblasti; municipalities; občine; public benefit; public-privat partnership; risks; tveganja; urban projects; urbani projekti