Pozebe v Primorju z vidika uspevanja mediteranskih kultur - Ogrin, Darko (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2002)
Klimatske značilnosti JZ Slovenije se približujejo sredozemskim, zato tu še uspevajo nekatere kulture, najpomembnejša je oljka, ki so značilne za osrednji Mediteran. Te kulture rastejo na njihovi severni klimatski meji, zato jih ogrožajo občasne pozebe. Razvoju oljkarstva in tudi drugih klimatsko zahtevnejših kultur gredo na roke tudi klimatski trendi v zadnjih desetletjih in napovedi za 21. stoletje, ko naj bi se podnebje še otoplilo.
Keywords: agriculture; kmetijstvo; naravne nesreče; ogroženost; oljke; pozeba; Primorska; Slovenia; Slovenian Istria; Slovenian Littoral; Slovenija; slovenska Istra