Google vas gleda - Podjed, Dan (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2011)
Filozof Jeremy Bentham je v 18. stoletju zasnoval svojevrstno stavbo (panoptik), v kateri iz nadzornega stolpa nenehno opazujemo ljudi, ki bivajo v celicah. Avtor članka ugotavlja, da je podobna, le precej bolj obsežna platforma za nadzorovanje nastala z razvojem svetovnega spleta. Na portalu YouTube lahko namreč vsakdo objavi posnetke zasebnih dogodkov in jih napravi javno dostopne. Amaterski pornografski posnetki, ki so mnogokrat posneti brez vednosti akterjev, se prav tako znajdejo na spletnih portalih, na katerih se prepletata ekshibicionizem in voajerizem. Mogočno orodje vzajemnega nadzora pa je tudi spletni iskalnik Google, ki omogoča, da z njim "zalezujemo" ljudi in spremljamo njihove navade. Poleg tega samodejno beleži iskalne pojme, ki naposled pokažejo, kaj počne in misli posameznik - in tudi celotna družba.
Keywords: internet; World Wide Web; svetovni splet; voyeurism; panoptik; exhibitionism; voajerstvo; ekshibicionizem; panopticon