Public sphere alientaion - Knobloch R., Katherine (Javnost (Ljubljana), 2011)
Članek ponovno vpeljuje teorijo politične odtujitve kot model za analizo in kritiko strukture javne sfere. Dokazuje, da poblagovljeni in profesionalizirani mediji ter organizacijske strukture oddaljujejo splošno javnost od oblikovanja javnega mnenja in omejujejo sposobnost javnosti, da uporablja demokratično komuniciranje za svoje opolnomočenje. Te komunikacijskenorme in prakse delujejo proti bolj deliberativnim oblikam komuniciranja in (ponovno) ustvarjajo pet pogojev za odtujitev: poblagovljenje, družbeno izolacijo, brezpomenskost, odsotnost norm in nemoč -,ki vplivajo na to, kaj posamezniki vedo, v kakšne interakcije vstopajo in kdo ima končno moč v političnem procesu. S povezovanjem literature o javnem mnenju, deliberativni demokraciji, posredovanem komuniciranju in kolektivnem delovanju članek ponuja anti-normativne "leče" za kritiko trenutno obstoječih praks in razumevanje sistemskega delovanja sodobnih komunikacijskih struktur.
Keywords: Mass media; Množični mediji; Public; Javnost; Komuniciranje; Communication; javna sfera; javno mnenje